MUĞLA ÖLÇME DEĞERLENDİRME MERKEZİ

Hakkımızda

17-10-2018

   

Millî Eğitim Bakanlığınca, öğrencilerin il bazında gelişimlerinin takip edilmesi, okul bazlı eğitim durumlarının ölçülmesi ve eğitimi etkileyen faktörlerin ortaya çıkartılması amacıyla "Ölçme Değerlendirme Merkezleri" kuruldu. Bu merkezler, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması (TIMSS), Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) ve Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme çalışmalarını illerde yürütmek amacıyla kurulmuştur. Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülecek çalışmalar; örgün eğitim kapsamında öğrencilerin akademik gelişimlerinin izlenebilmesi, öğrenme eksikliklerinin tespit edilmesi için öğrenci, veli ve eğitimcilere geri bildirim verilmesine olanak sağlayacaktır. Bu kapsamda Muğla ilimizde Eylül 2018’de Ölçme Değerlendirme Merkezi kurulmuştur.

 



Görevlerimiz 

1)   Okul, ilçe ve il genelinde nitelikli ortak sınavlar yapılmasına destek sağlamak.

2)  Ölçme ve değerlendirme teknikleri konusunda öğretmen ve okul yöneticilerini bilgilendirmek. ÖDSHGM (Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü) tarafından verilen eğitimlerin ilde yaygınlaştırılması için çalışmalar yapmak, gerektiğinde eğitim görevlisi olarak görev almak.

3)   İlçe millî eğitim müdürlükleri ile okulların/kurumların, ölçme değerlendirme, izleme ve eğitim öğretim planlaması konusunda kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak. 

4)   Açık uçlu soru ve cevap anahtarı hazırlama eğitimleri vermek.

5)  Yapılan sınav sonuçlarına yönelik analiz çalışmaları yapmak, veli, öğretmen, okul ve il yöneticilerine geri dönüt verilmesine katkı sağlamak.

6)  İl geneli ortak yazılı sınavlar uygulamak ve değerlendirme sonuçlarına göre destekleyici kursların okul ve ders bazında planlamasına yönelik veri toplamak. 

7)  İl genelinde eğitim öğretimi etkileyen faktörleri tespit amaçlı anket geliştirmek ve sınav sonuçları ile birlikte değerlendirilmesine katkı sağlamak. 

8)   Yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan verilerin analizi ve raporlaştırılması yoluyla ildeki eğitim durumuna ilişkin izleme ve değerlendirme yapmak, il millî eğitim müdürlüğünün eğitim öğretim niteliğine ilişkin yapacağı çalışmalara katkı sunacak verileri toplamak.

9)   PISA, TIMSS, ABİDE ve benzeri Uluslararası veya Ulusal izleme çalışmaları ve Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Araştırma Geliştirme Projesi faaliyetlerinin organizasyonu ile bu faaliyetlerin uygulanmasına yönelik ilde yapılacak iş ve işlemlerin yürütülmesine destek sağlamak.

10) ÖDSHGM desteği ile hazırlanan ölçme araçları, soru oluşturma ve değerlendirme yazılımları ve benzer araçların kullanılması konusunda ilde gerekli çalışmaları yapmak, ilde yapılan uygulamaların takibini ve raporlamasını yapmak. ÖDSHGM tarafından hazırlanacak Ulusal ve Uluslararası Raporların hazırlık süreçlerine katkı sağlamak.

11) İzleme araştırması niteliği taşıyan çalışmalar kapsamında uygulanacak sınavların sorularının hazırlanması, dizgisi, soru kitapçıkları, cevap kâğıtları ve ilgili evrakın baskısı, sınav evrakının sevki, sınavın uygulanması, değerlendirilmesi, sınav sonuçlarının belirlenen usul ile duyurulması ve il raporunun hazırlanması çalışmalarını organize etmek.

 Muğla ÖDM Kuruluş Amacı

                 “En verimli yatırım, insana yapılan yatırımdır.” sözünden hareketle insana yapılan yatırımın, diğer sektörlere göre çok daha pahalı ve uzun zaman alan bir yatırım olduğunun bilincindeyiz. Hiçbir başarı da tesadüflere bağlı değildir. Ömrümüzün ne kadarını örgün eğitime ayırdığımız ve bir yıl içinde devletin ve ailemizin bizim için harcadığı parayı hesapladığımızda, böylesine büyük bir yatırımın tesadüflere bırakılması düşünülemez.

Eğitimle kazandırılmak istenen davranışların istenen düzeyde öğrenilmiş olup olmadığına karar verebilmek için yapılması gereken hususlar vardır. İlk olarak davranışların, geçerliliği ve güvenirliliği yüksek ölçme araçlarıyla, ölçülmesine ihtiyaç vardır. Bir kişinin belli davranışlarda erişmiş olduğu yetkinlik ve kararlılık nesnel bir biçimde belirlenmedikçe, bu kişinin ilgili davranışlarda beklenen düzeye erişmiş olup olmadığına karar verilemez. Ölçme ve değerlendirme faaliyeti sayesinde amaçlarımızı ve hedef davranışlarımızı yeniden gözden geçiririz. 

Bu yüzden ölçme ve değerlendirme eğitim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır, düşüncesiyle Muğla ÖDM çalışmalarını sürdürmeyi hedeflemektedir.

 

 

Emirbeyazıt, Mehmet Polatoğlu Cd. 48000 MENTEŞE / MUĞLA - 02522124885

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.